NIEUWS

Voorjaar 2017

De koeien komen dansend en loeiend de stallen uit. Dan snel de kop omlaag om het verse gras te proeven. Het is altijd weer een schitterend gezicht.

Helaas zijn er dit voorjaar ook minder fijne berichten van de boerderijen. Voor de boeren is dit een raar jaar. Ze moeten veel koeien wegdoen, totaal 160.000 in heel Nederland!!!

Dit is het gevolg van het fosfaatreductieplan. Koemest bevat fosfaat en om dit terug te dringen is de GVE-reductieregeling van kracht. Hiermee wordt bepaald hoeveel GVE (Groot Vee Eenheid) een boerderij mag hebben.

Wanneer een bedrijf volgens deze regeling teveel GVE heeft staat het voor de keuze om fosfaatquotum te kopen of om de veestapel te reduceren. Voor vele kleine bedrijven is het aanschaffen van een fosfaatquotum helaas geen optie.

Bij Adopteer een Koe zijn veel kleine(re) bedrijven aangesloten. Laten we hen vooral blijven steunen zodat we ook volgend jaar weer de koeien kunnen zien dansen.

Meer nieuws...

In onze nieuwsbrief De Koevoet schrijven we over allerlei koe-gerelateerde onderwerpen als bijvoorbeeld:

Koeien en Kunst

De koe wordt gewaardeerd vanwege het product dat zij ons levert: koemelk. Ze

 

 


voorziet ons van het wolkje in de koffie, de yoghurt bij het ontbijt en de slagroom op de taart.

Maar waar smaakt koemelk eigenlijk naar? En smaakt alle koemelk hetzelfde? In deze editie van Koeien & Kunst een onderzoek naar de smaak van melk en de kunst van het proeven.

AEK-meetlat

Afgelopen zomer heeft het AEK-bestuur alle 45 aangesloten boerenbedrijven langs de meetlat gelegd. We hebben gekeken naar aspecten als duurzaamheid, informatie over de besteding van de adoptiegelden, communicatie - naar de stichting en naar de vrienden -, activiteiten voor de vrienden en de mate van bijdragen aan de doelstelling

Beeld: Rianne van Duin
AEKnieuws

 van de stichting. Helaas kennen we niet alle bedrijven persoonlijk, daarom hebben we onze uitkomsten ook gebaseerd op informatie die er op de website van de boerderij of op de webpagina van onze eigen website beschikbaar is. Soms wisten we het gewoon echt niet en daarom besloten we dat we contact met diegenen gaan opnemen. (Daarmee zijn we nog volop bezig.) Intussen merken we dat sommige boerderijen veel actiever zijn sinds we een goed werkende Facebookpagina hebben...

Onze nieuwslinks

Klik hier voor de  meest recente nieuwsbrief.

Klik hier voor eerdere edities van onze nieuwsbrief uit ons archief.

Klik hier voor onze Facebookpagina.

Live Facebook inkijkje...

 

 

Beeld: Harmanna Hoeve
Hhoeve2