NIEUWS

Red de blaarkop in het Groene Hart!

 

INTERVIEW  uit de AD De Rijnstreek, en vooral de districten Alphen en Bodegraven, stond er ooit vol mee. De blaarkop, die door expert Menko Wiersema de Alphense koe wordt genoemd, is heel nauw verbonden met de regionale geschiedenis. Wie dat levende erfgoed wil zien, moet echter snel zijn. De blaarkop heeft bijna overal plaatsgemaakt voor de Amerikaanse koe, die meer melk geeft.

 

 

Hans-Paul Andriessen 20-06-18

'Hoe word je blaarkopexpert? Mijn opa was boer in Groningen en heeft 35 jaar in het hoofdbestuur van de Blaarkopvereniging gezeten. Toen hij overleed, erfde ik een doos met daarin alles over de blaarkop. Zelf heb ik jarenlang in de denktank van het bestuur van de Proefboerderij Zegveld gezeten", vertelt Menko Wiersema, die bij de provincie Zuid-Holland werkt.

,,Vanaf 1800 tot 1960 stond in de weilanden langs de Oude Rijn, van Katwijk tot Utrecht, slechts één ras: de blaarkop. Een gemakkelijke, sobere dubbeldoelkoe". Dat betekent dat ze zowel goed melk als prima vlees levert. Afgemolken koeien werden in de 19de eeuw rond Rotterdam afgemest en gingen op de boot naar Engeland, waar ze op de markten van Londen werden verkocht voor de slacht. De mest werd vanuit het Rotterdamse verscheept naar de Bollenstreek.

Tot ver na de Tweede Wereldoorlog bleef het ras de koe voor de streek tussen Alphen en Leiden.    In 1911 was Bodegraven overgestapt naar de Fries-Hollandse koe. ,,Dat veranderde toen in 1975 grote blaarkopfokkers een studiereis naar de VS maakten. De Frisian-Holsteinkoe gaf meer melk dan de blaarkop, 10.000 tegen 6.000 liter per jaar. Kruiste je die koe in met de blaarkop, dan ging de melkproductie nog eens anderhalf keer omhoog. Tussen 1975 en 1985 werden bijna alle blaarkoppen ingekruist met de Frisian-Holstein. In tien jaar was bijna de hele populatie blaarkoppen hier verdwenen."

 

 

 

Onze nieuwslinks

Klik hier voor de  meest recente nieuwsbrief.

Klik hier voor eerdere edities van onze nieuwsbrief uit ons archief.

Klik hier voor onze Facebookpagina.

 

 

 

 

Afbeelding: Ellie Saarloos
schotse-hooglanderkalfje

AEK-meetlat

Afgelopen zomer heeft het AEK-bestuur alle 40 aangesloten boerenbedrijven langs de meetlat gelegd. We hebben gekeken naar aspecten als duurzaamheid, informatie over de besteding
van de adoptiegelden, communicatie - naar de stichting en naar de vrienden -, activiteiten
voor de vrienden en de mate van bijdragen
aan de doelstelling van de stichting.
Helaas kennen we niet alle bedrijven persoonlijk, daarom hebben we onze uitkomsten ook gebaseerd op informatie die er op de website
van de boerderij of op de webpagina van onze
eigen website beschikbaar is. Soms wisten we het gewoon echt niet en daarom besloten we
dat we contact met diegenen gaan opnemen. (Daarmee zijn we nog volop bezig.)
Intussen merken we dat sommige boerderijen
veel actiever zijn sinds we een goed werkende Facebookpagina hebben...

 

 

Live Facebook inkijkje...

Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.