Overons

Van burgerinitiatief tot netwerk van 48 boerderijen en 800 adoptievrienden

Adopteer een Koe is in 2001 opgericht door burgers en stichting Milieubewustzijn (StiM) om de boeren te steunen bij de MKZ-crisis. De ziekte MKZ (mond-en-klauwzeer) kostte honderdduizenden dieren het leven. De beelden van (preventieve) ontruimingen en lege stallen hadden grote impact en uit sympathie met de boeren besloten veel burgers om zich aan te sluiten bij Adopteer een Koe.

Bijna 5 jaar na de MKZ-crisis telde Adopteer een Koe al ca 80 boerderijen met 2000 adoptievrienden en besloot men op eigen benen te gaan staan. Stichting Koevoet werd opgericht om het project verder vorm te geven. Verbinding en verduurzaming bleven de kernbegrippen van de stichting.

Op dat moment was het adoptieprogramma een totaal nieuw concept dat in eerste instantie niet erkend werd door overheid en maatschappelijke organisaties. Enkele jaren later echter, werd AEK succesvol gekopieerd door de acties als ‘adopteer een kip’ en ‘adopteer een appelboom’.

Beeld: Stadsboerderij De Kemphaan
Kemphaan

Nadat de emoties rondom de MKZ-crisis waren geluwd stabiliseerde de aanwas van nieuwe adoptievrienden en zette er een daling in die tot medio 2011 heeft geduurd.

De komst van het nieuwe bestuur eind 2011 zorgde voor nieuw elan bij Stichting Koevoet. Eerst werd ‘het huis op orde gebracht’ en werd er een nieuwe marketing strategie uitgewerkt. Adoptievrienden en – boeren merkten dat het bestuur een nieuwe koers had uitgezet en reageerden enthousiast en positief.

In 2015 besloot Stichting Koevoet om de naam ‘Adopteer een Koe’ te laten registreren en inmiddels is het een gedeponeerde naam die alleen mag worden gebruikt door Stichting Koevoet. Hetzelfde geldt voor het beeldmerk.

Nog steeds richt Stichting Koevoet zich op de verbinding van burgers en boeren. Juist nu, met de huidige voedselschandalen willen veel burgers weten wie hun voedsel produceert. Zij willen hun (klein-)kinderen laten zien waar de melk écht vandaan komt en hen respect voor dieren en de natuur bijbrengen. Het aantal adoptievrienden en –boeren groeit weer. Anno 2016 telt de stichting ca 50 boerderijen en ruim 800 adoptievrienden . De stichting is financieel gezond.

 

Uit een eerdere nieuwsbrief:

Adoptievriendin in Beeld: Leni Duyzend, Amsterdam

Hart voor dieren

Dr. Temple Grandin tussen de koeien
Temple grandin

Leni Duyzend is een adoptievriendin van het eerste uur. Toen zij dertien jaar geleden op tv de oproep hoorde om een koe te adopteren om de boeren te steunen na de uitbraak van mond- en klauwzeeer (MKZ), deed ze dat meteen.

“Het was krankzinnig, want de dieren konden ingeënt worden tegen deze ziekte, maar dat werd niet gedaan vanwege de financieel-economische gevolgen. Ik heb me geërgerd aan die enorme slachtpartijen.

Ik eet niet veel vlees, maar ik zou geen bezwaar hebben gehad tegen ingeënt vlees. Trouwens, wanneer je als mens besmet raakt met het MKZ-virus dan stelt dat weinig voor,” aldus Leni, die als gepensioneerd huisarts wel weet waar ze over spreekt....

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.

Wist u dat...
... de melk van Jerseykoeien meer vet bevat dan de melk van Holstein-Friesiankoeien.
... de melk van koeien die gras eten lichtgeel van kleur wordt, vanwege het betacaroteen
... koeien die een naam hebben gekregen, meer melk produceren dan koeien zonder naam.*

*De onderzoeker die deze ontdekking deed, ontving hiervoor in 2009 een Ig Nobelprijs.